איזה ציוד חקלאי דרוש עבור מסיק זיתים?

איזה ציוד חקלאי דרוש עבור מסיק זיתים?

מסיק  זיתים הוא ההגדרה של קטיפתם. הסתיו הוא תחילת מועד הבשלתם. מסיק הזיתים מתקיים פעם בשנה בין החודשים ספטמבר- דצמבר. זה פרק הזמן, שבו מייצרים את "ראשון המסיק" – שמן הביכורים של הזיתים.


החקלאים משתמשים בשיטות אחדות למסוק את הזיתים: הראשונה והקדומה ביותר היא שיטת ה"חליבה", שבה קוטפים את הזיתים בידיים. שיטה אחרת היא שיטת ה"נקיפה" שבה חובטים בענפי הזית באמצעות מקלות ובכך גורמים לנפילת הפרי על שקים או על מצע באחר המיועד לקליטתם. אף שניתן לראות לא מעט חקלאים המשתמשים בשיטות אלה, כיום, בעיקר בשטחים גדולים שבהם גדלים עצי זית, רווח המסיק באמצעות ציוד מכאני, שבו מתחברת זרוע מכנית לגזע העץ וגורמת לניעורו ולקליטתו ברשתות.

ניעור זיתים

על מנת לייעל ולשכלל את מסיק הזיתים נדרש שימוש בציוד מכאני המאפשר מסיקת  יבול רב. אחד הכלים היותר אפקטיביים לשם כך הוא מנערת בעל אצבעות גומי קשיח, העובדת על עיקרון הוויברציות (רעידות). שימוש במנערת חוסך כוח אדם ומוזיל את עלויות העבודה. בשוק קיימים סוגים שונים של מנערות- חלקן פועלות באמצעות מצברים המיועדים לכלי רכב וחלקן באמצעות גנרטורים.


מי שמוסקים זיתים עשויים להיזקק למלגזה או למנוף הרמה על מנת להגיע לזיתים המצויים על ענפים גבוהים. חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני השכרת הכלי הייעודי המתאים, היות שלא אחת ניתן להשתמש במשטח הרמה נפרד מהמלגזה ואין הכרח לקנות או לשכור את המלגזה עצמה.


רובנו ככולנו מכירים את המשפט "טוב שם טוב משמן טוב". אולי, אבל ודאי אין ויכוח על כך שהכי טוב הוא שמן טוב שיש לו שם טוב. זה וכזה הוא שמן זית איכותי.

ההבדלים בין שמן זית איכותי לבין שמן זית לא איכותי

שמן זית הוא בעל תכונות רבות ההופכות אותו למבוקש ומועדף על ידי רבים. הוא מצוין לטיגון, לאפייה, לבישול ולתיבול; הוא מוכח כמועיל על תסמינים שונים (הצטננות, שיעול, פריחות, אקזמות ועוד) ומשפר תפקודים  גופניים רבים; הוא משמש כמרכיב חיוני בתכשירים קוסמטיים שונים.


שמן הזית המשובח ביותר הוא שמן כתית בכלל ושמן  כתית מעולה בפרט, שלא חומם ולא סונן (שמן מכבישה קרה נחשב לאיכותי במיוחד) ולא נמהל  בשמנים צמחיים אחרים – שמן שלה זוכך. שמן  זית איכותי עשיר במיוחד בחומצות שומן חד בלתי רוויות. אין טוב ממנו לבריאות.
מדד נוסף לבחינת איכות השמן הוא רמת החומציות שלו: ככל שהשמן פחות חומצי כך איכותו גבוהה יותר. דרגת החומציות המרבית של שמן זית כתית מעולה לא עולה על 0.8%.


חשוב לציין, כי הרצון הטבעי והלגיטימי של יצרני שמן זית ומשווקיו להציגו לצרכנים כשמן איכותי עלול, לא פעם, להטעותם, מאחר שבידי הצרכנים אין כלים לבחינת נכונות המידע הכתוב על התווית, אבל בהינתן מצב זה, רצוי להתייעץ עם המומחים בתחום ייצור שמן זית על מנת לוודא כי אתם רוכשים את השמן האיכותי שאתם צורכים.


בהעדר ידע מקצועי, קל לצרכן ללכת שבי אחרי נתונים כגון שמן זית 100% המתאים לטיגון הוא שמן זית שחומם לצורך זיכוך ובכך איבד חלק מסגולות שמן הזית האיכותי, אף שנוספו לו כ- 20% שמן זית כתית.


כך או כך, מומלץ לחפש את תווית האיכות שלש מועצת הזיתים לשמן ישראלי המהווה  ערובה לכף שהשמן עומד בתקן הישראלי הנדרש.
בשורה התחתונה: יש מי שעבורם המדד העיקרי לבחינת איכות השמן היא מבחן הטעם שהם עורכים: אם השמן טעים להם הוא ודאי ייחשב – לטעמם - כאיכותי...

Powered by Artvision | Truppo Websites